”HoReCa, turism, entertainment & cultură în contextul Covid19 – inițiative pentru rezolvarea crizei” – rezumat dezbatere

În data de 12 Mai ,a avut loc consultarea organizată de Ingenius Hub cu membri ai Guvernului, pe tema ”HoReCa, turism, entertainment & cultură în contextul Covid19 – inițiative pentru rezolvarea crizei“, la care a participat și A.L.I.S. (Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolelor) cu doi reprezentanți.

Dezbaterea a început cu întrebarea referitoare la un termen preconizat de la care Guvernul ar permite desfășurarea evenimentelor cu peste 100 de participanți. Răspunsul a fost că sunt prea multe variabile și nu poate fi anticipat un termen la această dată.

Un termen a fost dat însă cu privire la deschiderea cinematografelor cu restricții – este previzionat să fie abia 01 august 2020.

Din iunie se estimează deschiderea teraselor în aer liber, cu număr redus de persoane și condiții de distanțare fizică. Ulterior se va pune problema deschiderii spațiilor tip restaurante sau bar la interior, în condiții restrictive și ele.

Asupra manifestărilor culturale se va reveni abia după acestea.

În ceea ce privește ajutoarele sociale după finalizarea stării de urgență, ele vor continua pe starea de alertă pentru categoriile care nu își pot relua activitatea, însă nu se poate discuta încă pe ce perioadă. Cel mai probabil, ajutorul social de tip șomaj tehnic va fi mixat cu stimulul de reangajare de care s-a mai discutat în presă (cel de aprox.40% salariu pentru încurajarea angajatorului).

S-a mai pus problema deschiderii activităților (HoReCa, entertainment, cultură) pe zone/regiuni ale țării acolo unde situația Covid arată foarte bine din punct de vedere statistic, cu restricții de circulație dinspre zonele afectate. Nu este o prioritate a Guvernului, dar se va lua în calcul.

S-a cerut o bază legală pentru anularea evenimentelor medii și mari până la o dată certă (e.g. 31 august 2020), pentru ca anularea celor de care știm deja că nu se vor desfășura în această vară să poată fi făcută din forță majoră și nu la solicitarea organizatorilor. Se va lua în calcul pentru a asigura o predictibilitate pentru mediul de business și vor reveni cu un răspuns.

S-a pus problema ca sălile de spectacol și de evenimente din sistemul public să poată fi puse la dispoziție fără costuri de chirie, ci doar operative (personal, utilități etc.) – răspunsul a fost pozitiv de principiu doar cu privire la cele aflate în subordinea directă a Ministerului Culturii, cu solicitare punctuală adresată acestora.

S-a întrebat și despre evenimentele de tip drive-in, pentru care nu există claritate din punct de vedere normativ (Jandarmeria și ISU spun că nu au proceduri și nu pot răspunde) – au cerut un termen de câteva zile pentru a emite un punct de vedere cu privire la acestea.

De asemenea, s-a menționat că Ministerul Culturii pregătește un al doilea program Acces Online, care să aibă ca adresanți principali ONG-uri pentru subvenții administrative.

În plus, există măsuri în lucru, încă nefinalizate din punct de vedere al condițiilor, pentru vouchere compensatorii pentru acțiuni în anulare, dar și de ajutor financiar acordat companiilor (un singur ajutor, oferit o singură dată) ca procent din cifra de afaceri sau din taxele plătite în anul fiscal anterior. Există, dar vor reveni cu măsurile concrete după alte runde de evaluări și consultări interne.

Acestea au fost principalele subiecte adresate de interes, între timp continuăm demersurile la ministerele de resort, în speranța unor răspunsuri punctuale în scris.

Propuneri din partea participanților:

Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România -sindicat

Dragoș Anastasiu, Președintele Grupului Eurolines România – sindicat + predictibilitate + bun simț + restartare

Victor Ciuperca, Cineplexx – amânarea la plată a chiriilor din spații 

Consultare concretă redeschidere muzee din 18 mai 2020:

George Constantinescu, Teatrul de Artă București (teatru independent)

Demetriade Nicolae, ANAT – Agenția Națională a Agențiilor de Turism – solicitare ajutor social până la final de an cu ridicare graduală + asistență pentru reintegrarea în muncă

Valentin Savu și Liviu Brătescu de la Ministerul Culturii, secretari de stat

Antonio Passarelli – Buftea – deschidere pe zone 

Razvan Pîrjol, secretar stat la Ministerul Economiei – ne dorim o Uniune a Ospitalității

Alex Maxineanu, Universum – evenimente de tip drive-in

Daniel Drăgan, Business Mark – stimul de reangajare 40% din salariu